Usterka ciśnienia oleju silnika: Zatrzymaj pojazd

Forum Peugeot 5008 skupia się na modelu, który początkowo był kompaktowym minivanem, a z czasem, w odpowiedzi na zmieniające się preferencje rynku, przekształcił się w SUV-a klasy średniej. Produkowany od 2009 roku, od 2024 dostępna jest jego trzecia generacja.
rijoloko

Post autor: rijoloko »

Drodzy forumowicze,
mam problem z moim 5008 i proszę o podpowiedzi / Wasze doświadczenia. Opisuję szczegóły — może ktoś już to miał i wie co to było.

Objawy:
Na desce wyskakuje komunikat i ikona oleju: „Usterka ciśnienia oleju silnika: Zatrzymaj pojazd” (czerwone ostrzeżenie).
Komunikat pojawia się niedługo po ruszeniu na zimnym silniku i tylko przy niskich temperaturach (ok. 5 -10st.C). Tak było w poprzednią zimę. W lato nigdy ten błąd nie wystąpił i teraz znowu się zaczęło.
Po przejechaniu ok. 800m pojawia się błąd. Samochód wyłączam, przejadę ok. 200m pojawia się drugi błąd i znowu wyłączam samochód. jak jest bardzo zimno to czasami trzeba 3-ci raz wyłączyć. Po tych wyłączeniach błąd znika i przez resztę dnia nie występuje (mogę jeździć normalnie).

Co już zostało zrobione / wymienione:
Olej i filtr oleju wymienione.
Czujnik ciśnienia oleju wymieniony.
Elektrozawór (?) — wymieniony (tak mi powiedziano).

Pytania:

- Co może powodować taki błąd ciśnienia oleju, który jednak znika po restartach?
- Czy to nadal może być problem mechaniczny (pompa oleju, przetwornica ciśnienia, zatkane sitko/pobór oleju), czy raczej elektryka/elektronika (przewody, złącza, ECU, oprogramowanie)?
- Czy bezpiecznie jest jeździć, jeśli błąd wstępnie pojawia się tylko raz i potem znika? (wiem, że ostrzeżenie jest grube — ale chciałbym znać opinie praktyków)
- Czy ktoś miał podobne objawy po wymianie czujnika i okazało się, że problem był gdzie indziej? Co to było?

Prośba:
Jeśli ktoś miał coś podobnego w 2.0 BlueHDi (2018) — napiszcie co to było u Was i jak zdiagnozowaliście/naprawiliście. Jakie konkretnie parametry sprawdzić w live data (wartości ciśnienia) i jakie progi alarmowe są realistyczne?

Załączam zdjęcie komunikatu na desce (tak wygląda dokładnie).

Z góry dzięki za każdą radę / wskazówkę — każda informacja się przyda.
Załączniki
ust_oleju.jpg
ust_oleju.jpg (136.37 KiB) Przejrzano 209 razy
ODPOWIEDZ